Broccoli-/blomkålsmos med kycklingkorv

Chokladtårta med hallongrädde

100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad (70 %)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar 60 g)
Hallongrädde:
2dl vispgrädde
200 g hallon
mynta eller citronmeliss
Sätt ugnen på 150°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).
Smält matfettet i en kastrull. Ta den från plattan. Lägg ner chokladen bruten i bitar för att smälta, rör om någon under tiden.
Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör ner mjöl och chokladblandningen. Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna något på galler innan kanten på formen lossas. Låt kakan stå övertäckt i kylskåp till serveringen.
Hallongrädde: Vispa grädden. Blanda den med lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.
Garnera tårtan med hallongrädden eller servera den till. Garnera ev. med hallon och mynta eller citronmeliss.
Vi valde att garnera tårtan med jordgubbar istället för hallon. Tårtan såg väldigt kladdig ut när den togs ut ur ugnen, men den blir fastare när den får svalna. Tårtan blir väldigt chokladig men hallongrädden bryter av så att den inte blir för söt och sliskig. =) Tårtan är jättelätt att göra och är inte tidskrävande.
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt
Kyckling med vitlöksfärskost

4 personer
4 kycklingfiléer
Salt och malen svartpeppar
Olivolja till stekning
1 paket bacon, ca 140 gram
Ca 5 cm purjolök
150 gram champinjoner
1 burk créme bonjour färskost med vitlök och örter
2 dl grädde
1 tsk samba oelek
Kokt ris eller pasta
Sallad
Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje filé i fyra delar. Krydda med salt o peppar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek kycklingen gyllenbrun runtom. Lägg över den i en eldfast form.
Skär baconet i bitar och knaperstek i het panna. Torka ur pannan med hushållspapper.
Ansa purjolöken och skär den tunt. Skär svampen i kvartar. Fräs purjo o svamp lätt i olivolja. Rör ner créme bonjour , samba oelek och grädde och låt allt få ett uppkok. Häll blandningen över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Strö över baconet. Servera med kokt ris eller pasta och en sallad.
Mums!! Detta blev genast en hit!
Jag hittade bara créme bonjour med vitlök så jag kryddade med örter för att få dit dem oxå. Sen så är jag ju galen i vitlök så valde att hacka i en sådan =) Tog även i lite extra sambal oelek. Hade på lite färskriven parmensanost på kycklingen innan jag hade på såsen. Sen så tyckte jag att 5 cm purjolök var lite snålt i hade säkert i närmare 15 cm.
Jag valde att ha ris till, men har förstått att pasta funkar lika bra =)
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äcklig
Rotsaksrårakor med ostcréme

Spenatsoppa

Lax och grönsaksgratäng

Antal portioner: 4
4stlaxfiléer à 150 g
saft av 1/2 citron
Salt
peppar
2stpaprikor
1stzucchini
1stpurjolök
1askcocktailtomater
2stvitlöksklyftor
2mskolivolja
2dlcrème fraiche
1dltorrt vitt vin
1tskfransk senap
50gpinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en eldfast form och häll över pressad citronsaft.
Krydda med salt och peppar.
Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i skivor.
Ansa och strimla purjolöken.
Halvera tomaterna och pressa eller riv vitlöken.
Fräs grönsakerna lite lätt i olivolja och lägg dem sedan ovanpå fisken.
Vispa samman crème fraiche, vin och senap.
Smaka av med salt och peppar och häll såsen över hela gratängen.
Strö till sist över pinjenötter.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.
Insåg ännu en gång att jag hade aningens för små stekpannor/grytor. Gör jag detta igen så steker jag grönsakerna i omgångar.
Detta är en rätt enligt lchf. Blev mycket mat och var gptt. Pinjenötter är ju så gott =)
Tyckte att jag fick till låte dålig smak på rätten, var nog för feg med kryddor, särskilt med saltet.
Gör jag den igen så kommer jag experimentera lite med såsen.
Men överlag var detta mycket gott.
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt
Siktkakor

Supergott Gott Ätbart Äckligt
Morotssoppa med pepparrot

5 rivna morötter
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor, fin hackade
3 dl grädde
Salt och svartpeppar
Eventuellt en gnutta socker
Gräddfil, finriven färsk pepparrot, finhackad persilja
Koka morötterna i buljong, vin, vitlök och grädde i 15 minuter.
Smaka av med kryddorna och eventuellt med socker.
Mixa soppan slät och smaka av.
Red eventuellt av med lite mjöl.
Låt den koka upp igen.
Servera med gräddfil, riven pepparrot och klippt persilja.
Den var lätt att göra , men svår att få slät. Blev väldigt grynig, för mig i alla fall. Smaken var inte någe särskilt heller. Kommer inte att göra denna soppa igen.
Smuldegspaj

Soppa på torkade Trattkantareller

Fräs lök och svamp några minuter. Häll på vin, citron och kryddor. Låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt grädde och buljong, koka soppan i en halvtimme. Späd med svampspadet till en bra soppkonsistens.
Mini-cheesecakes med citron och jordgubb

8 stycken
Botten:
ca 40 gram smör
6 digestivekex
Fyllning:
1 paket philadelphiaost (200g)
1 dl socker
1 ägg
1 dl créme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft
Garnering:
2 dl utspädd jordgubbssaft
1dl gelésocker
färska jordgubbar
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Finkrossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i minipajformar.
Vispa ihop osten med sockret. Rör i äggen, créme fraichen, vaniljsockret, citronskalet och -saften.
Fördela smeten i formarna, så den täcker bottnarna
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Stäng av värmen och låt kakorna stå kvar i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Koka saften med gelésockret i drygt en minut. Ställ åt sidan att svalna.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i en krans på varje cheesecake. Skeda gelén över.
Mums!
Cheesecakes är ju grymt gott och särskilt nu när vi är påväg mot sommar och värme. Dessa är smidiga då de är i portionsformar.
Tidigare har jag gjort dessa i muffinsformar för jag hade inga minipajformar hemma. O jag undrar jag om det inte det var bättre. Blev som toppigare o lite fylligare då. Men det är ju bara en smak sak =)
Som ni ser så struntade jag i receptet när det kom till garneringen. Jag hade på både jordgubbar, hallon, blåbär och lite riven mörkchoklad. Är ju så väldigt skoj att få dekorera, blir ju pricken över i:et.
Sen så hade jag i limeskal och -saft istället för citron, ingen tanken eller så, utan de var det jag fick med mig hem när jag handlade =)
O så tycker jag att det är gott med botten så gör alltid lite extra sådan.
Vaniljsås till och sen är det bara att moffa i sig =)
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Filodegspaj med keso och fetaost
Ett paket grekisk filodeg
3-4 ägg
500 g keso
200 g fetaost
Gröna oliver
1 purjolök
Vitlöksklyfta
Oregano
Smörj en pajform och lägg flera lager filodegsark i formen, pensla med olja eller uppvispat ägg mellan varje lager.
Bryn purjolöken som finhackats tillsammans med den finhackade vitlöken.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll fyllningen i formen.
Grädda i 30-45 minuter i ungefär 225 grader tills äggstanningen stelnat.
Ta ut pajen och täck den med flera lager filodeg, pensla mellan varje lager samt ovanpå pajen.
Låt pajen därefter få fin färg i ugnen.
Njae, fast ändå inte helt galet. Men det är helt klart saker som bör till eller bort. Som oliverna, men det kan ju bero på att jag inte är så förtjust i sådana iaf inte i maten. Sen så skulle de gärna kunnat vara typ lax eller någe annat till eller i. O för er som gillar soltorkade tomater så tror jag det vore gott att ha i...tillsammans med oliverna då. Synd för mig bara att jag inte gillar någe av de direkt =)
Men kommer iaf att göra fler saker med filodeg. Blir ju som någe annat, frasigt och spännande.
Som man ser på bilden, (ja man ser det ganska så tydligt då de nästan gömmer själva pajen) så hade jag en grönsallad till och vitlöksbröd.
Salladen hade en vinegrette dressing och de passade ypperligt ihop med pajen tyckte jag.
Jag hade velat ge detta två betyg, både gott och ätbart... Men då jag ändå hellre friar än fäller så får de bli betyget:
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Nässelsoppa

4 personer
2 liter små nässlor, eller toppskott av nässlor
1 1/2 liter vatten
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 1/2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde.
Till servering:
1/2 dl finskuren gräslök
ägghalvor eller skivade rädisor.
Lägg nässlorna i en rymlig bunke fylld med kallt vatten. Vispa runt med handen så att de sköljs väl. Ta bort eventuella grova stjälkar.
Lyft upp nässlorna o lägg dem i en kastrull. Slå på 1 1/2 liter vatten och koka nässlorna under lock i 15 minuter.
Sila av spadet och ställ det åt sidan.
Häll gärna nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten. ( ett knep för att ge mer färg åt den färdiga soppan)
"Krama ur" nässlorna. Hacka dem grovt med kniv, men lämna gärna några små nässlor hela.
Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och vetemjöl i en kopp.
Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta.
Lägg också i den hopprullade smörmjölkulan. Låt denna smälta under omrörning. Koka i 4-5 minuter.
Lägg i nässlorna och kanske en gräddskvätt. Smaka av försiktigt med salt och peppar.
Servera soppan överströdd med finskuren gräslök. Gärna med en ägghalva.
Annars kan man lägga i tunna skivor av rädisor i soppan.
Mmm... Blev mycket text, men bli inte skrämda av det var inte alls svårt att göra detta.
Jag plockade nässlorna när jag var hemma i Sura, så jag visste vart jag skulle bege mig =)
Är man osäker på om det verkligen är nässlor så kan man göra som min mamma o känna efter med handen =)
Vi plockade annars med plasthandskar på, så vi inte skulle bränna oss...
Jag komma absolut göra det igen, jag gillade det.
Är frälst i soppor överlag, o denna känns ju extra kul eftersom man gör det på någe man annars undviker.
Jag hade i grädde o serverade som man säkert ser med gräslök och ägg.
Som många säkert redan vet så smakar ju nässlor lite som spenat. Så gillar man det så tycker man säkert om nässlor med.
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Sweet Chilifisk

250 gr räkor (kan uteslutas)
400 gr vit fisk
2 st morötter
0,5 st purjo
2 msk sweet chilisås
2 msk chilisås
2,5 dl matlagningsgrädde
Hacka purjon, skär morötterna i slantar.
Lägg fisken i bitar i en ugnsfastform, krydda med salt och peppar.
Strö över purjon och morötterna
Blanda grädde, sweet chilisås och chilisås.
Häll över fisken och grönsakerna.
Grädda i ugn 175-200 grader i ca 20 min.
Ta ut fisken och strö över räkorna, gratinera en stund till så räkorna blir lite varma.
Får börja med att ursäkta bilden, glömde ta kort när maten var nylagad, så fick fota en av matlådorna.
Så var mycket snyggare när det var nygjort =)
Lätt att göra, skötte sig ju mest själv.
Jag hade i mer av både chilisåsen och sweetchilin, o det var nog ett bra drag. Dock så var morätterna lite för hårda. Så antingen ännu tunnare slantar eller oxå förvälla de lite innan.
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Kinawok med fläskfilé

1 portion
100 g fläskfilé, strimlad
1 liten gul lök
4-5 champinjoner, skivade
5 cm purjolök, strimlad
1/2 röd paprika, strimlad
2 msk buljong
1 tsk olja
1 tsk soja
aningen honung
Hetta upp buljong, olja, soja och lite honung i en wok- eller stekpanna.
Fräs lök och kött några minuter.
Tillsätt champinjoner, purjo och paprila och fortsärr fräsa 4-5 minuter.
Toppa med alfaalfagroddar.
Gott med ris och ananas till.
Jag anpassade receptet efter storleken på fläskfilén.
Insåg att jag hade en på tok för liten stekpanna, så det gjorde det lite bökigt att fräsa champinjonerna, för det blev ju en herrans massa sådana när jag tog 4-5 gånger så många =)
Jag vade att pressa i vitlök (inte så överraskande kanske)
Detta hade potential men jag hade gärna sett att det var lite mer smak på det hela. Men jag tror att jag kommer pröva detta igen o då ha i mer soja, honung och andra kryddor.
Lite svårt att sätta betyg, då jag anser att det var bättre än ätbart men inte riktigt så bra så att det platsar under gott. Men jag anser ändå att det finns hopp, så jag väljer att sätta det under gott =)
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt