Broccoli-/blomkålsmos med kycklingkorv

 
Broccoli
Blomkål
Mjölk
Kryddor
 
Korv
 
Koka upp likadelar broccoli och blomkål, häll av vattnet och mixa slätt, tillsätt mjölk till önskad konsistens krydda med valfria kryddor och smaka sedan av. Servera med till exempel stekt korv.
 
Inte så svårt direkt, använde frysta grönsaker funkade finfint.
Gott och enkelt, kul med någe annat än traditionellt potatismos =)
Tack för maten Linnéa ;)
 
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt
 

Chokladtårta med hallongrädde

8 bitar

 

100 g smör eller margarin

100 g mörk choklad (70 %)

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar 60 g)

 

Hallongrädde:

2dl vispgrädde

200 g hallon

mynta eller citronmeliss

 

 

Sätt ugnen på 150°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).

Smält matfettet i en kastrull. Ta den från plattan. Lägg ner chokladen bruten i bitar för att smälta, rör om någon under tiden.

Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör ner mjöl och chokladblandningen. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna något på galler innan kanten på formen lossas. Låt kakan stå övertäckt i kylskåp till serveringen.

 

 Hallongrädde: Vispa grädden. Blanda den med lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.

Garnera tårtan med hallongrädden eller servera den till.  Garnera ev. med hallon och mynta eller citronmeliss. 

 

Vi valde att garnera tårtan med jordgubbar istället för hallon. Tårtan såg väldigt kladdig ut när den togs ut ur ugnen, men den blir fastare när den får svalna. Tårtan blir väldigt chokladig men hallongrädden bryter av så att den inte blir för söt och sliskig. =) Tårtan är jättelätt att göra och är inte tidskrävande.

 

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

 

Kyckling med vitlöksfärskost

4 personer

4 kycklingfiléer

Salt och malen svartpeppar

Olivolja till stekning

1 paket bacon, ca 140 gram

Ca 5 cm purjolök

150 gram champinjoner 

1 burk créme bonjour färskost med vitlök och örter

2 dl grädde

1 tsk samba oelek

 

Kokt ris eller pasta

Sallad

 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje filé i fyra delar. Krydda med salt o peppar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek kycklingen gyllenbrun runtom. Lägg över den i en eldfast form.

Skär baconet i bitar och knaperstek i het panna. Torka ur pannan med hushållspapper.

Ansa purjolöken och skär den tunt. Skär svampen i kvartar. Fräs purjo o svamp lätt i olivolja. Rör ner créme bonjour , samba oelek och grädde och låt allt få ett uppkok. Häll blandningen över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Strö över baconet. Servera med kokt ris eller pasta och en sallad.

 

Mums!! Detta blev genast en hit!

Jag hittade bara créme bonjour med vitlök så jag kryddade med örter för att få dit dem oxå. Sen så är jag ju galen i vitlök så valde att hacka i en sådan =)  Tog även i lite extra sambal oelek. Hade på lite färskriven parmensanost på kycklingen innan jag hade på såsen. Sen så tyckte jag att 5 cm purjolök var lite snålt i hade säkert i närmare 15 cm.

Jag valde att ha ris till, men har förstått att pasta funkar lika bra =)

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äcklig

 


Rotsaksrårakor med ostcréme

 
1 portion
 
1 medelstor potatis
1 morot
1/2 palsternacka
1 ägg
1 liten vitlöksklyfta
Salt och peppar
Smör eller olja till stekning
 
Ostcréme
2 msk créme fraiche
2 msk riven parmesanost
Dijonsenap
 
Tillbehör
Blandad grönsallad
Kassler eller skinka
 
Skala rotsakerna och riv dem grovt. Pressa vätskan ur potatisraspet.
Blanda rotsakerna med ägg. Riv ner vitlöken. Salta och peppra.
Hetta upp matfett i en stekpanna. Klicka i rotsaksröran och forma till biffar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor.
Blanda créme fraiche och parmesanost. Smaka av med senap och salt.
Servera rårakorna nystekta med tillbehör.
 
Detta blev nå grymt gott!
Jag gjorde för 4 personer när jag ändå höll på. Var för lat för att ta fram matberedaren så rev allt för hand, o då tog det ju som lite extra tid. Nästa gång kommer jag inte vara lika lat, för det kommer gå mycket smidigare att riva i matberedaren. Kände inte så mycket utav palsternackan, den försvann lite.
Man kan ju blanda i lite andra rotsaker om man vill. Är lite sugen på att pröva ha i lite rödbeta nästa gång, det tror jag kan bli toppen...bara färgen som kommer bli förstörd då =)
Ostcrémen var väldigt god. Den funkade både som kall o varm. Jag frös in några matlådor o då blandade jag allt i samma låda, men crémen var god även då =)
 
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äcklig
 
 
 
 
 

Spenatsoppa

 
500 gram spenat (frysr, hackad)
1 msk hackad gräslök
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 st grönsaksbuljongstärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm muskot
4 ägg
 
Koka äggen, skala och dela i halvor.
Tina spenaten i lite vatten i en kastrull.
Tillsätt smör och hackad gräslök. Pudra på vetemjöl och häll på resten av vattnet.
Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka, under lock, i cirka 10 minuter.
Rör sedan i grädden i soppan, smaka av med salt, peppar och muskot.
 
Gott! Passar utmärkt dessa ruggiga vinterdagar. Jag delade äggen i tärningar, eftersom det är enklare att äta med sked då =) Hade hel muskot som jag rev, så kan hända att det blev lite mer än 1 krm, men det var inte något negativt det.
Supersnabbt och billigt är det., så passar ju utmärkt efter jul, då folk inte har så mycket pengar över =)
Har redan lagat denna rätt flera gånger o lär fortsätta med det.
 
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt
 
 

Lax och grönsaksgratäng

 

Antal portioner: 4

 

4stlaxfiléer à 150 g

saft av 1/2 citron

Salt

peppar

2stpaprikor

1stzucchini

1stpurjolök

1askcocktailtomater

2stvitlöksklyftor

2mskolivolja

2dlcrème fraiche

1dltorrt vitt vin

1tskfransk senap

50gpinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxbitarna i en eldfast form och häll över pressad citronsaft.

Krydda med salt och peppar.

Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i skivor.

Ansa och strimla purjolöken.

Halvera tomaterna och pressa eller riv vitlöken.

Fräs grönsakerna lite lätt i olivolja och lägg dem sedan ovanpå fisken.

Vispa samman crème fraiche, vin och senap.

Smaka av med salt och peppar och häll såsen över hela gratängen.

Strö till sist över pinjenötter.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.

 

Insåg ännu en gång att jag hade aningens för små stekpannor/grytor. Gör jag detta igen så steker jag grönsakerna i omgångar.

Detta är en rätt enligt lchf. Blev mycket mat och var gptt. Pinjenötter är ju så gott =)

Tyckte att jag fick till låte dålig smak på rätten, var nog för feg med kryddor, särskilt med saltet.

Gör jag den igen så kommer jag experimentera lite med såsen.

Men överlag var detta mycket gott.

 

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

 


Siktkakor

 
20 stycken
 
50 gram jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
50 gram smör
1/2 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en skål. Häll över mjölken (37 grader) rör tills jästen smält.
 
Tillsätt salt, rumsvarmt smör i klickar, sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Dela varje längd i 10 bitar och rulla till bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna med handen och skär ett kryss med degskrapan.
Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. (225 grader)
 
Goda!
Smidigt och lätt, precis som det ska vara när man ska baka =)
Penslade vissa med lite sirapvatten efter det att jag tagit ur dem ur ugnen, med det var inte nörvändigt alls.
Jag använde mig inte utan någon maskin, men det gick bara fint ändå.
 
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Morotssoppa med pepparrot

5 rivna morötter

3 dl grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor, fin hackade

3 dl grädde

Salt och svartpeppar

Eventuellt en gnutta socker

Gräddfil, finriven färsk pepparrot, finhackad persilja

 

Koka morötterna i buljong, vin, vitlök och grädde i 15 minuter.

Smaka av med kryddorna och eventuellt med socker.

Mixa soppan slät och smaka av.

Red eventuellt av med lite mjöl.

Låt den koka upp igen.

Servera med gräddfil, riven pepparrot och klippt persilja.

 

Den var lätt att göra , men svår att få slät. Blev väldigt grynig, för mig i alla fall. Smaken var inte någe särskilt heller. Kommer inte att göra denna soppa igen.

 

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

Smuldegspaj

 
 
 
4-6 personer
 
125 gram smält smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
 
Blanda ihop och fördela sedan över bären.
Grädda mitt i ugnen. 225 grader i 15-20 minuter
Servera med glass.
 
Snabbt, enkelt och gott =)
Ett tips är att börja blanda ner sockret o sedan mjölet i det smälta smöret. Så man får det ordentligt blandat innan man tillsätter havregrynen.
Jag hade hallon o blåbär i botten. Gjorde dubbet sats av degen, då jag hade en stor form o så gillar jag när det är mycket deg =)
 
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


Soppa på torkade Trattkantareller

  
 
 
1 portion
 
1/2 dl torkade trattkantareller
1 dl varmt vatten
5 cm av det vita från en purjolök
2 msk smör
Havssalt och mald vitpeppar
2 msk vitt vin
1 tsk pressad citron
1 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
 
Blöttlägg svampen i det varma vattnet, låt stå i en timme eller längre.Spara blötläggningsvattnet att späda soppan med. Hacka svampen i mindre bitar och purjolöken fint.

Fräs lök och svamp några minuter. Häll på vin, citron och kryddor. Låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt grädde och buljong, koka soppan i en halvtimme. Späd med svampspadet till en bra soppkonsistens.
 
Detta kommer bli en toppenbra soppa nu i höst. Gäller ju att man har torkade trattisar, men det går säkert att ordna =)
Man skulle ha ostrullar med paprika o smör till...lät sådär tyckte jag. Så jag tog några skivor paprika o så lite prästost, men smöret skippade jag. Toppade med lite basilika.
Sopptokig som jag är så tyckte jag att denna var god. Matig o mumsig. Gör jag den igen så blir det en större portion. =)
 
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


 

Mini-cheesecakes med citron och jordgubb

              
8 stycken

Botten:
ca 40 gram smör
6 digestivekex

Fyllning:
1 paket philadelphiaost (200g)
1 dl socker
1 ägg
1 dl créme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft

Garnering:
2 dl utspädd jordgubbssaft
1dl gelésocker
färska jordgubbar


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Finkrossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i minipajformar.

Vispa ihop osten med sockret. Rör i äggen, créme fraichen, vaniljsockret, citronskalet och -saften.
Fördela smeten i formarna, så den täcker bottnarna

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Stäng av värmen och låt kakorna stå kvar i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Koka saften med gelésockret i drygt en minut. Ställ åt sidan att svalna.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i en krans på varje cheesecake. Skeda gelén över.


Mums!
Cheesecakes är ju grymt gott och särskilt nu när vi är påväg mot sommar och värme. Dessa är smidiga då de är i portionsformar.
Tidigare har jag gjort dessa i muffinsformar för jag hade inga minipajformar hemma. O jag undrar jag om det inte det var bättre. Blev som toppigare o lite fylligare då. Men det är ju bara en smak sak =)
Som ni ser så struntade jag i receptet när det kom till garneringen. Jag hade på både jordgubbar, hallon, blåbär och lite riven mörkchoklad. Är ju så väldigt skoj att få dekorera, blir ju pricken över i:et.
Sen så hade jag i limeskal och -saft istället för citron, ingen tanken eller så, utan de var det jag fick med mig hem när jag handlade =)
O så tycker jag att det är gott med botten så gör alltid lite extra sådan.
Vaniljsås till och sen är det bara att moffa i sig =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Filodegspaj med keso och fetaost

                

Ett paket grekisk filodeg
3-4 ägg
500 g keso
200 g fetaost
Gröna oliver
1 purjolök
Vitlöksklyfta
Oregano

Smörj en pajform och lägg flera lager filodegsark i formen, pensla med olja eller uppvispat ägg mellan varje lager.
Bryn purjolöken som finhackats tillsammans med den finhackade vitlöken.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll fyllningen i formen.
Grädda i 30-45 minuter i ungefär 225 grader tills äggstanningen stelnat.
Ta ut pajen och täck den med flera lager filodeg, pensla mellan varje lager samt ovanpå pajen.
Låt pajen därefter få fin färg i ugnen.

Njae, fast ändå inte helt galet. Men det är helt klart saker som bör till eller bort. Som oliverna, men det kan ju bero på att jag inte är så förtjust i sådana iaf inte i maten. Sen så skulle de gärna kunnat vara typ lax eller någe annat till eller i. O för er som gillar soltorkade tomater så tror jag det vore gott att ha i...tillsammans med oliverna då. Synd för mig bara att jag inte gillar någe av de direkt =)
Men kommer iaf att göra fler saker med filodeg. Blir ju som någe annat, frasigt och spännande.
Som man ser på bilden, (ja man ser det ganska så tydligt då de nästan gömmer själva pajen) så hade jag en grönsallad till och vitlöksbröd.
Salladen hade en vinegrette dressing och de passade ypperligt ihop med pajen tyckte jag.
Jag hade velat ge detta två betyg, både gott och ätbart... Men då jag ändå hellre friar än fäller så får de bli betyget:

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt



Nässelsoppa

                 

4 personer

2 liter små nässlor, eller toppskott av nässlor
1 1/2 liter vatten
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 1/2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde.

Till servering:
1/2 dl finskuren gräslök
ägghalvor eller skivade rädisor.

Lägg nässlorna i en rymlig bunke fylld med kallt vatten. Vispa runt med handen så att de sköljs väl. Ta bort eventuella grova stjälkar.
Lyft upp nässlorna o lägg dem i en kastrull. Slå på 1 1/2 liter vatten och koka nässlorna under lock i 15 minuter.
Sila av spadet och ställ det åt sidan.
Häll gärna nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten. ( ett knep för att ge mer färg åt den färdiga soppan)
"Krama ur" nässlorna. Hacka dem grovt med kniv, men lämna gärna några små nässlor hela.
Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och vetemjöl i en kopp.
Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta.
Lägg också i den hopprullade smörmjölkulan. Låt denna smälta under omrörning. Koka i 4-5 minuter.
Lägg i nässlorna och kanske en gräddskvätt. Smaka av försiktigt med salt och peppar.

Servera soppan överströdd med finskuren gräslök. Gärna med en ägghalva.
Annars kan man lägga i tunna skivor av rädisor i soppan.


Mmm... Blev mycket text, men bli inte skrämda av det var inte alls svårt att göra detta.
Jag plockade nässlorna när jag var hemma i Sura, så jag visste vart jag skulle bege mig =)
Är man osäker på om det verkligen är nässlor så kan man göra som min mamma o känna efter med handen =)
Vi plockade annars med plasthandskar på, så vi inte skulle bränna oss...
Jag komma absolut göra det igen, jag gillade det.
Är frälst i soppor överlag, o denna känns ju extra kul eftersom man gör det på någe man annars undviker.
Jag hade i grädde o serverade som man säkert ser med gräslök och ägg.
Som många säkert redan vet så smakar ju nässlor lite som spenat. Så gillar man det så tycker man säkert om nässlor med.



Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Sweet Chilifisk

               


250 gr räkor (kan uteslutas)
400 gr vit fisk
2 st morötter
0,5 st purjo
2 msk sweet chilisås
2 msk chilisås
2,5 dl matlagningsgrädde

Hacka purjon, skär morötterna i slantar.
Lägg fisken i bitar i en ugnsfastform, krydda med salt och peppar.
Strö över purjon och morötterna
Blanda grädde, sweet chilisås och chilisås.
Häll över fisken och grönsakerna.
Grädda i ugn 175-200 grader i ca 20 min.
Ta ut fisken och strö över räkorna, gratinera en stund till så räkorna blir lite varma.



Får börja med att ursäkta bilden, glömde ta kort när maten var nylagad, så fick fota en av matlådorna.
Så var mycket snyggare när det var nygjort =)
Lätt att göra, skötte sig ju mest själv.
Jag hade i mer av både chilisåsen och sweetchilin, o det var nog ett bra drag. Dock så var morätterna lite för hårda. Så antingen ännu tunnare slantar eller oxå förvälla de lite innan.


Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Kinawok med fläskfilé

                 

1 portion

100 g fläskfilé, strimlad
1 liten gul lök
4-5 champinjoner, skivade
5 cm purjolök, strimlad
1/2 röd paprika, strimlad
2 msk buljong
1 tsk olja
1 tsk soja
aningen honung

Hetta upp buljong, olja, soja och lite honung i en wok- eller stekpanna.
Fräs lök och kött några minuter.
Tillsätt champinjoner, purjo och paprila och fortsärr fräsa 4-5 minuter.
Toppa med alfaalfagroddar.
Gott med ris och ananas till.

Jag anpassade receptet efter storleken på fläskfilén.
Insåg att jag hade en på tok för liten stekpanna, så det gjorde det lite bökigt att fräsa champinjonerna, för det blev ju en herrans massa sådana när jag tog 4-5 gånger så många =)
Jag vade att pressa i vitlök (inte så överraskande kanske)
Detta hade potential men jag hade gärna sett att det var lite mer smak på det hela. Men jag tror att jag kommer pröva detta igen o då ha i mer soja, honung och andra kryddor.
Lite svårt att sätta betyg, då jag anser att det var bättre än ätbart men inte riktigt så bra så att det platsar under gott. Men jag anser ändå att det finns hopp, så jag väljer att sätta det under gott =) 

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


RSS 2.0