Fetaostsoppa

 



4 portioner.

6 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
3 vitlöksklyftor, pressade
150 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk vetemjöl
salt, peppar


Koka upp buljong, grädde och vitlök. Tillsätt fetaosten och mixa eller mosa soppan slät.
Rör samman yoghurt och vetemjöl och rör ner i soppan. Sjud några minuter. Krydda med salt och peppar.
Servera varm och med eventuella tilbehör i skålar brevid.
Som tillbehör kan man bla ha:
Svarta oliver, paprika, rostade pinjenötter, basilika blad, fetaost i olja.


Jättelätt att göra, väldigt god. Använde inga av tillbehören, tycker soppan funkar bra som den är, däremot hade vi vitlöksbröd till gott att doppa i. Denna gång hade jag den som förrätt, men har haft den som huvudrätt tidigare. Funkar bra det med, men då gick det åt lite extra bröd så man blir mätt.
Kan vara svårt att få den slät, men med en handmixer så går det ganska så smidigt.
Funkar bra att spara rester o värma en annan dag, men då kan man få känslan av att det är en vitlökssoppa man äter o inte en fetaost =)

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


Flygande Jacob

image description

 

1 st stekt eller grillad kyckling
1 msk margarin eller smör
1 pkt bacon
200 g champinjoner (färska eller på burk)
2, 5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl chilisås
2 msk vetemjöl
1 dl salta jordnötter

Skär kycklingfilén i bitar och stek i stekpanna. Lägg i ett lätt smort ugnssäkert fat.
Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Bryn svampen lätt i resten av matfettet. Vispa samman grädde, chilisås och vetemjöl. Häll gräddblandningen över kycklingen. Fördela bacon och svamp ovanpå. Gratinera i 225 grader, 15- 20 minuter. Strö över jordnötterna när halva gratineringstiden har gått.
Servera rätten med kokt ris eller potatis och en blandad sallad.

image description

 

Det här var ett mycket enkelt recept som tog ungefär 40 minuter att laga. Det hade kanske varit lite mer tidskrävande om man haft grillad kyckling som behövde rensas, men jag valde att steka kycklingfilé istället... Jag funderade dock lite på hur mycket "1 st stekt kyckling" är, men kom fram till att det nog är ungefär 2-3 kycklingfileér :)

 

Annars var det inga konstigheter, utan jag följde receptet till punkt och pricka. Jag kryddade lite extra på slutet, men det är ju alldeles valfritt. Sammanfattningsvis tycker jag att detta var ett väldigt gott vardagsrecept, och blev väldigt glatt överraskad av att de inte hade varm banan i, vilket det oftast brukar vara i flygande jacob!  Kommer att lagas igen, helt klart.

 

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Saffransbulle i långpanna

image description


1 pkt jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1- 1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g margarin eller smör
100 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och margarin till 37 grader och häll sedan blandningen över jästen. Rör om tills alla klumpar är borta. Blanda ner resten av ingredienserna och rör om tills bulldegen är slät. Häll den sedan i en smord långpanna.

Förbered fylllningen och klicka ut den, jämt fördelat över långpannan. Pensla med ägg och strö över strösocker. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda sedan i 200 grader, lägre än mitten av ugnen i 15 minuter.

Låt svalna och skär sedan upp saffransbullen i fyrkantiga rutor.

 

image description

 

Under mitt 26-åriga liv har jag aldrig lyckats få en bulldeg att jäsa som den ska, så detta var ett stort ögonblick för mig! :) Måste säga att detta bullbak gick extremt snabbt och smidigt, så kan starkt rekommendera detta recept till alla jul-stressade människor där ute!

Otroligt goda blev de också, de går inte att sluta äta när man väl har börjat...

 

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Mormor Agnes pepparkakor

image description


2 hg smör
3 hg socker
1 kopp sirap (ca 1,5 dl)
1 kopp gräddmjölk
1 msk malen nejlika
1 msk malen kryddpeppar
1 msk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 nypa vitpeppar
12 dl vetemjöl

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen och låt den sen vila i kylen i ett dygn.

Här stötte vi på ett problem eftersom det i stort sett var omöjligt att få in 12 dl mjöl i degen, den var verkligen stenhård!! Vi fick nöja oss med 10 dl innan vi la den i kylen över natten :)

Dagen efter var det dags för att baka på riktigt. Gick rätt hyfsat bra ändå, förutom att det var lite svårt att veta hur tjocka man skulle göra dem till en början.

 

image description

Tycker att slutresultatet blev väldigt bra om man tänker på att ingen av oss är vana pepparkaks-bagare ;) Smaken på kakorna var goda...men kanske lite torra möjligtvis! (undra hur det hade blivit om vi tagit allt mjöl) Dessa kommer jag absolut att baka igen!


Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Köttfärsbiffar och potatisgratäng


image description

Port: 4

Köttfärsbiffar:
ca 500 g nötfärs
1 ägg
Sambal oelek
Salt och peppar

Potatisgratäng:
Lagomt mycket potatis ;)
1 gul lök
Ost
ca 3 dl vispgrädde
Malen muskotnöt
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor

Broccoli & körsbärstomater

Varva skivad potatis, hackad lök och ost i en ugnsform. Häll över grädden och krydda med muskot, salt och peppar. Hacka två vitlöksklyftor och strö över gratängen.


Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter (eller till dess att potatisen blivit mjuk)

Blanda sen köttfärs, sambal oelek, ägg och kryddor i en bunke. Forma biffar och stek dem i en stekpanna på medelvärme.



Den här maten tar ju lite tid att laga eftersom potatisgratängen ska vara i ugnen, men dock väldigt lätt! Blev gott också, men det fanns en del förbättringsområden. Det hade behövts lite mer grädde i gratängen så att den blev lite krämigare och både gratängen och biffarna hade nog behövt mer kryddning.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Grekisk sallad med pasta

 

Portioner: 4

4 portioner pasta (penne)
1 gul paprika
1 rödlök
4 tomater
1 gurka
150 g fetaost
340 g majskorn
2 dl svarta oliver
400 g stora vita bönor
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk oregano
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Halvera och kärna ur paprikan. Skala och skiva löken. Skär alla grönsaker i stora bitar. Skär osten i bitar. Låt majs, oliver och bönor rinna av. Vispa ihop vinäger med olja och 1 msk vatten. Rör ner oregano, smaksätt med salt och peppar. Låt pastan rinna av. Blanda den med grönsakerna, majs, oliver, ost, bönor och dressingen. Servera gärna med bröd.

Inte så avancerad matlagning att göra en grekisk sallad direkt, men väldigt gott och perfekt som lunchmat! :) Det jag gillade med den här varianten var att det var både bönor och pasta i, så att den blir lite mer mättande.
Tog rödvinsvinäger istället för vitvinsvinäger eftersom jag tycker den är godare!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Vegetarisk lasagne


2 personer

3 dl krossade tomater
1 gul lök
2 krm basilika
2 krm salt
4 lasagneplattor (förkokta)
125 gram keso
50 gram riven mager ost
ev 1 msk parmensanost


Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken.
Blanda de krossade tomaterna, löken, basilikan och saltet i en kastrull och koka såsen i 5 minuter.
Varva tomatsås, lasagneplattor, keso och hälften av den rivna osten. OBS! Sås underst och överst.
Strö på resten av osten och parmensanosten.
Grädda i 20 minuter.

Jag valde att använda färsk basilika och tog då betydligt mer än 2 krm, jag tog en hel kruka. Ska det vara så ska det tycker jag. =) Gjorde dubbelsats också. Använde mig av finkrossade tomater med vitlök, men den innehöll enbart 500 gram så jag kompenserade med chilisås.
Detta var väldigt lätt att göra och smakade gott, dock är smaken övervägande tomat, vilket kanske inte är så underligt med tanke på hur mycket sådant det är i.
Hade en grekisksallad till.

Betyg:
Supergott gott ätbart äckligt


Sega chokladrutor med smak av pepparkaka





100 gram smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
pepparkakskrydda efter smak

Smörj och bröa en ugnsform med måtten 20*25 cm. Smält smöret på svag värme.
Vispa ägg o socker pösigt och rör ner det smälta smöret.
Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i
äggsmeten. Blanda i pepparkakskryddan i smeten tills det blivit en lagom smak utav den.
Häll smeten i formen och grädda 35 minuter i 150 grader.

Som ni säkert förstår så är detta en egen variant av den befintlig kaka. Kakan är jättegod som den är, är som en lite segare variant av kladdkaka. Men jag tänkte att det nu var jultider o då måste man pröva att ha i lite julkänsla, därför prövade jag att ha i pepparkakaskrydda och jag hade krossade pepparkakor istället för ströbröd i formen. Tycker det blev gott, men det kluriga var ju att veta hur mycket krydda man vågade ha i.
Vill man inte utmana ödet så tycker jag att man iaf ska laga kakan som den är tänkt att lagas, då den är mycket god.

Betyg: 
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Kolakakor med havssalt


200 gram rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
1 1/2 tsk bikarbonat
lite grovt havssalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda samman alla ingredienser till en fast, smidig deg och forma till fyra längder.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut med en gaffel.
Grädda i ca 10 minuter.
Strö direkt över havssaltet och skär i diagonala snittar.
Låt svalna på galler och förvara i tät burk.

Jag gillar kolakakor starkt men har aldrig gjort egna. Men tänkte jag skulle pröva dessa, det var ju som en liten annan variant då det var salt på dem.
Jag tyckte att det blev goda o tänker göra de fler gånger, helt klart. Var väldigt enkelt, o saltet kan man ju skippa om man vill.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Nasi goreng

Portioner: 4

 

Ingredienser:

4 portioner ris
1 gul lök
1 liten zucchini
1 röd paprika
1 burk minimajs (à 425 g)
3 ägg
2 msk olja
200 g rökt skinka
2 msk hackad persilja
3 msk mango chutney

Gör såhär: 
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken fint samt skär zucchini och urkärnad paprika i små bitar. Låt minimajsen rinna av och dela den på längden. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek äggen under omrörning, tillsätt riset och grönsakerna och stek vidare tills grönsakerna är mjuka. Strimla skinkan och tillsätt den. Strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med mango chutney.

Den här rätten tog ungefär 25 minuter att laga, så det var inget långkok direkt :) Väldigt enkelt att tillaga också! Enda problemet var att alla ingredienser knappt rymdes i stekpannan som tanken var att de skulle göra. Så räkna inte med att ha ett välstädat kök efter ni har lagat detta..  ;)

Smaken var god tyckte jag, men om jag lagar det här nån fler gånger så skippar jag persiljan tror jag. Den tog nästan över alla andra smaker. Sen blev det extra gott om man blandade i lite soja i slutet, ett lite tips från mig! Jag tyckte att det här blev ganska gott, men blir nog ingen ny favorit för mig tyvärr...

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

RSS 2.0