Mini-cheesecakes med citron och jordgubb

              
8 stycken

Botten:
ca 40 gram smör
6 digestivekex

Fyllning:
1 paket philadelphiaost (200g)
1 dl socker
1 ägg
1 dl créme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft

Garnering:
2 dl utspädd jordgubbssaft
1dl gelésocker
färska jordgubbar


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Finkrossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i minipajformar.

Vispa ihop osten med sockret. Rör i äggen, créme fraichen, vaniljsockret, citronskalet och -saften.
Fördela smeten i formarna, så den täcker bottnarna

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Stäng av värmen och låt kakorna stå kvar i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Koka saften med gelésockret i drygt en minut. Ställ åt sidan att svalna.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i en krans på varje cheesecake. Skeda gelén över.


Mums!
Cheesecakes är ju grymt gott och särskilt nu när vi är påväg mot sommar och värme. Dessa är smidiga då de är i portionsformar.
Tidigare har jag gjort dessa i muffinsformar för jag hade inga minipajformar hemma. O jag undrar jag om det inte det var bättre. Blev som toppigare o lite fylligare då. Men det är ju bara en smak sak =)
Som ni ser så struntade jag i receptet när det kom till garneringen. Jag hade på både jordgubbar, hallon, blåbär och lite riven mörkchoklad. Är ju så väldigt skoj att få dekorera, blir ju pricken över i:et.
Sen så hade jag i limeskal och -saft istället för citron, ingen tanken eller så, utan de var det jag fick med mig hem när jag handlade =)
O så tycker jag att det är gott med botten så gör alltid lite extra sådan.
Vaniljsås till och sen är det bara att moffa i sig =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Filodegspaj med keso och fetaost

                

Ett paket grekisk filodeg
3-4 ägg
500 g keso
200 g fetaost
Gröna oliver
1 purjolök
Vitlöksklyfta
Oregano

Smörj en pajform och lägg flera lager filodegsark i formen, pensla med olja eller uppvispat ägg mellan varje lager.
Bryn purjolöken som finhackats tillsammans med den finhackade vitlöken.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll fyllningen i formen.
Grädda i 30-45 minuter i ungefär 225 grader tills äggstanningen stelnat.
Ta ut pajen och täck den med flera lager filodeg, pensla mellan varje lager samt ovanpå pajen.
Låt pajen därefter få fin färg i ugnen.

Njae, fast ändå inte helt galet. Men det är helt klart saker som bör till eller bort. Som oliverna, men det kan ju bero på att jag inte är så förtjust i sådana iaf inte i maten. Sen så skulle de gärna kunnat vara typ lax eller någe annat till eller i. O för er som gillar soltorkade tomater så tror jag det vore gott att ha i...tillsammans med oliverna då. Synd för mig bara att jag inte gillar någe av de direkt =)
Men kommer iaf att göra fler saker med filodeg. Blir ju som någe annat, frasigt och spännande.
Som man ser på bilden, (ja man ser det ganska så tydligt då de nästan gömmer själva pajen) så hade jag en grönsallad till och vitlöksbröd.
Salladen hade en vinegrette dressing och de passade ypperligt ihop med pajen tyckte jag.
Jag hade velat ge detta två betyg, både gott och ätbart... Men då jag ändå hellre friar än fäller så får de bli betyget:

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt



RSS 2.0