Nässelsoppa

                 

4 personer

2 liter små nässlor, eller toppskott av nässlor
1 1/2 liter vatten
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 1/2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde.

Till servering:
1/2 dl finskuren gräslök
ägghalvor eller skivade rädisor.

Lägg nässlorna i en rymlig bunke fylld med kallt vatten. Vispa runt med handen så att de sköljs väl. Ta bort eventuella grova stjälkar.
Lyft upp nässlorna o lägg dem i en kastrull. Slå på 1 1/2 liter vatten och koka nässlorna under lock i 15 minuter.
Sila av spadet och ställ det åt sidan.
Häll gärna nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten. ( ett knep för att ge mer färg åt den färdiga soppan)
"Krama ur" nässlorna. Hacka dem grovt med kniv, men lämna gärna några små nässlor hela.
Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och vetemjöl i en kopp.
Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta.
Lägg också i den hopprullade smörmjölkulan. Låt denna smälta under omrörning. Koka i 4-5 minuter.
Lägg i nässlorna och kanske en gräddskvätt. Smaka av försiktigt med salt och peppar.

Servera soppan överströdd med finskuren gräslök. Gärna med en ägghalva.
Annars kan man lägga i tunna skivor av rädisor i soppan.


Mmm... Blev mycket text, men bli inte skrämda av det var inte alls svårt att göra detta.
Jag plockade nässlorna när jag var hemma i Sura, så jag visste vart jag skulle bege mig =)
Är man osäker på om det verkligen är nässlor så kan man göra som min mamma o känna efter med handen =)
Vi plockade annars med plasthandskar på, så vi inte skulle bränna oss...
Jag komma absolut göra det igen, jag gillade det.
Är frälst i soppor överlag, o denna känns ju extra kul eftersom man gör det på någe man annars undviker.
Jag hade i grädde o serverade som man säkert ser med gräslök och ägg.
Som många säkert redan vet så smakar ju nässlor lite som spenat. Så gillar man det så tycker man säkert om nässlor med.



Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Sweet Chilifisk

               


250 gr räkor (kan uteslutas)
400 gr vit fisk
2 st morötter
0,5 st purjo
2 msk sweet chilisås
2 msk chilisås
2,5 dl matlagningsgrädde

Hacka purjon, skär morötterna i slantar.
Lägg fisken i bitar i en ugnsfastform, krydda med salt och peppar.
Strö över purjon och morötterna
Blanda grädde, sweet chilisås och chilisås.
Häll över fisken och grönsakerna.
Grädda i ugn 175-200 grader i ca 20 min.
Ta ut fisken och strö över räkorna, gratinera en stund till så räkorna blir lite varma.



Får börja med att ursäkta bilden, glömde ta kort när maten var nylagad, så fick fota en av matlådorna.
Så var mycket snyggare när det var nygjort =)
Lätt att göra, skötte sig ju mest själv.
Jag hade i mer av både chilisåsen och sweetchilin, o det var nog ett bra drag. Dock så var morätterna lite för hårda. Så antingen ännu tunnare slantar eller oxå förvälla de lite innan.


Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

RSS 2.0