Fisksoppa


4 portioner

1 stor gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk olja
1 förpackning saffran
1 burk hela tomater utan spad
2 tärningar fiskbuljong
ca 1 dl torrt vitt vin
ca 7 dl vatten
1 pkt fryst fisk t.ex. torsk eller lax (eller blandat)
Persilja
Räkor

Skala och skiva lökringar, fräs dem tillsammans med vitlök i olja. Rör i saffran, de avrunna tomaterna delade i mindre bitar, vin, buljongtärningar och vatten. Låt koka upp och lägg sen ner fisken skuren i mindre bitar. Sjud i 5 minuter. Prova med en sticka om fisken är färdig och koka ytterligare nån minut vid behov. Toppa med persilja, räkor och eventuellet en klick creme fraiche! Servera med ett gott bröd.

Den här soppan var riktigt enkel att laga, till och med för två inte så avancerade kockar ;) Vi hade bara lax i soppan denna gång och ingen torsk. Jag hade redan vitt matlagningsvin hemma så vi valde att använde det.. vilket senare visade sig vara lite av en miss! För trots att receptet följdes till punkt och pricka så tog vin-smaken över lite. Om man bortser från det lilla minuset så gillade jag verkligen den här soppan, de var hur gott som helst! Jag kommer med all säkerhet att laga den här snart igen :)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Lax med krämig fyllning


4 portioner

600 -800 g skinn och benfri lax (4-6 bitar)
salt, peppar
1 ask fetaost
Finrivet skal + saft av 1/2 citron
1,5 msk senap
1 knippe finhackad persilja
1 tsk rosepeppar
ca 1 dl creme fraiche
vitlök

1. Häll av spadet från osten och mosa den med de övriga ingredienserna. Ta så mycket creme fraiche att massan blir krämig. Salta och peppra.
2. Skåra varje laxbit i mitten så att det bildas en djup ficka. Vik ut kanterna så fyllningen får plats. Salta lätt.
3. Fördela fyllningen i fickorna och lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Stek den mitt i ugnen 225 grader i ca 15 minuter.

I det stora hela var det här enkelt att tillaga, enda svårigheten jag stötte på var att det var lite trixigt att få ner fyllningen i laxfileérna. Blev istället så att det mesta hamnade ovanpå ;) Annars var det ju smidigt och snabbt, bara potatisen som tar lite tid att koka! Valde att ha potatis till och gröna ärtor (eftersom det nästan är det bästa som finns) men tillbehören kan man ju variera hur man vill.

Jag måste säga att det här är det godaste fiskreceptet jag har provat på mycket länge!! Så sjuuukt gott! Gillar man fisk så är det här bara något man bara måste testa. För en gångs skull så var betyget väldigt lätt att ge och jag ser fram emot resten av veckans matlådor med glädje... ;)

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

Stroganoff á la Thai


4 portioner

Ris eller gryn (4 portioner)
2 gula lökar
600 g falukorv
1 msk smör eller margarin
2,5 dl matlagningsgrädde
3 msk matpuré
0,8 msk röd currypasta
2 msk hackad persilja

Koka ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken. Skär falukorven i ca 1 cm tjocka strimlor. Stek lök och falukorv i matfettet. Rör ner grädde, tomatpuré och currypasta. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Strö över persiljan. Servera med ris eller annat gryn.

Det här är ju ett väldigt snabb-lagat recept och i stort sett omöjligt att misslyckas med! Den enda förändringen jag gjorde var att jag lät bli persiljan, eftersom jag inte gillar det så mycket. Korv stroganoff är i allmänhet ingen stor favorit hos mig så jag blev väldigt glatt överraskad efter att jag lagat denna! Riktigt god var den och hade mycket mer smak än den klassiska varianten. Kommer definitivit att lagas fler gånger :)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Rårakor med löjrom

image description

4 portioner

8-10 potatisar (800g)
1 tsk salt
3 msk margarin till stekning

Skala och riv potatisen. Tillsätt salt. Blir smeten så fast att den inte flyter ut vid stekningen så späd den med lite vatten. Bryn matfettet och klicka ut smeten i stekpannan. Stek rårakorna frasiga och bruna och servera dem riktigt heta. Serveras med löjrom, gräddfil, rödlök och en blandad sallad.

Den här rätten brukar man väl oftast ha som förrätt tror jag, men för mig blev det en lunch istället! Funkade bra då med :) Går jättesnabbt att göra, men kan få lite ont i armen av att riva all potatis ;)
Tyckte att detta blev gott!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Köttfärsgryta

                             


4 portioner

300 gram köttfärs
1/2 gul lök
3 st morötter
250 gram vitkål
2 msk smör
2-3 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 msk senap
1 msk soja
1 buljongtärning
2 1/2- 3 dl vatten

Skala och hacka löken. Skala och finriv morötterna, finstrimla vitkålen.
Bryn fettet i en gryta. Fräs lök och morötterna, lägg i färsen och stek tills den fått en ljusbrun färg.
Lägg i vitkål, pressad vitlök, kryddor, senap, soja och smulad buljongtärning.
Häll på vattnet och låt det koka i cirka 15 minuter på svag värme.
Servera med kokt ris.


Bilden är inte så värst frestande kan jag tänka mig, men det är gott.
Inte så svårt att göra, har man en matberedare så går det ju snabbt att riva morötterna och finstrima vitkålen. annars kan ju det vara lite bökigare.
Kommer göra denna rätt flera gånger till, riktigt god är den.

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

Moussaka

                                 

4 portioner

3 Auberginer (ca 750gram) eller zucchini
1 tsk salt
2-4 msk olivolja

Köttfärsröra:

400 gram lamm- eller nötfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 gram)
2 msk tomatpuré
1 tsk hackad timjan
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja

Ostsås:

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl riven lagrad ost
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär aubergine eller zucchini i cm-tjocka skivor. Strö salt över och låt dem ligga i cirka 15 minuter så att en del av vätskan dras ut.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i olja i en stor stekpanna. 
Lägg i färsen och stek under omrörning så att den smular sig. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, timjan, salt, peppar och persilja.
Låt såsen koka cirka fem minuter utan lock.


Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt koka upp under vispning och koka i cirka fem minuter. Dra kastrullen från värmen och vispa ner salt, ost och uppvispat ägg.
Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Stek dem i olja i en stekpanna. 
Varva aubergineskivor, köttfärsröra och ostsås i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås.
Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Servera med en blandad sallad.


Tar en stund att göra denna rätt, men den är god så det är helt klart värt det.
Jag använde rapsolja istället för oliv, då jag har lite svårt för just olivolja.
Sen så tog jag givetvis färsk persilja o timjan och tog då mer än vad som stod.
Lagrad ost blev givetvis västerbottens =) Strödde lite extra på toppen av moussakan oxå.
Jag var inte så noga med att väga auberginen o det var nog dumt, tyckte att den tog över lite.
Så ta inte för mycket.
Grekisksallad var för mig det givna valet till =)

Har gjort denna rätt innan och kommer göra den igen.




Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt
 

Fruktsallad


                                      

Banan
Rött äpple
Russin
Konserverad ananas
Clementin
Apelsin
Kiwi
Vindruvor

Lätt sockrad och vispad grädde

Skala, skiva o blanda.


De flesta har väl gjort en fruktsallad, inte särskilt svårt men väldigt gott.
Detta var en efterrätt på en 3-rätters. En bra avslutning, inte så tungt.
Inga konstigheter alltså =)

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


RSS 2.0