Chokladtårta med hallongrädde

8 bitar

 

100 g smör eller margarin

100 g mörk choklad (70 %)

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar 60 g)

 

Hallongrädde:

2dl vispgrädde

200 g hallon

mynta eller citronmeliss

 

 

Sätt ugnen på 150°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).

Smält matfettet i en kastrull. Ta den från plattan. Lägg ner chokladen bruten i bitar för att smälta, rör om någon under tiden.

Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör ner mjöl och chokladblandningen. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna något på galler innan kanten på formen lossas. Låt kakan stå övertäckt i kylskåp till serveringen.

 

 Hallongrädde: Vispa grädden. Blanda den med lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.

Garnera tårtan med hallongrädden eller servera den till.  Garnera ev. med hallon och mynta eller citronmeliss. 

 

Vi valde att garnera tårtan med jordgubbar istället för hallon. Tårtan såg väldigt kladdig ut när den togs ut ur ugnen, men den blir fastare när den får svalna. Tårtan blir väldigt chokladig men hallongrädden bryter av så att den inte blir för söt och sliskig. =) Tårtan är jättelätt att göra och är inte tidskrävande.

 

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0