Siktkakor

20 stycken
50 gram jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
50 gram smör
1/2 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål. Häll över mjölken (37 grader) rör tills jästen smält.
Tillsätt salt, rumsvarmt smör i klickar, sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Dela varje längd i 10 bitar och rulla till bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna med handen och skär ett kryss med degskrapan.
Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. (225 grader)
Goda!
Smidigt och lätt, precis som det ska vara när man ska baka =)
Penslade vissa med lite sirapvatten efter det att jag tagit ur dem ur ugnen, med det var inte nörvändigt alls.
Jag använde mig inte utan någon maskin, men det gick bara fint ändå.
Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Supergott Gott Ätbart Äckligt
Morotssoppa med pepparrot

5 rivna morötter
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor, fin hackade
3 dl grädde
Salt och svartpeppar
Eventuellt en gnutta socker
Gräddfil, finriven färsk pepparrot, finhackad persilja
Koka morötterna i buljong, vin, vitlök och grädde i 15 minuter.
Smaka av med kryddorna och eventuellt med socker.
Mixa soppan slät och smaka av.
Red eventuellt av med lite mjöl.
Låt den koka upp igen.
Servera med gräddfil, riven pepparrot och klippt persilja.
Den var lätt att göra , men svår att få slät. Blev väldigt grynig, för mig i alla fall. Smaken var inte någe särskilt heller. Kommer inte att göra denna soppa igen.
Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt