Mexikansk lasagne


4 port

400 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor
400 gram krossade tomater
3 msk chilisås
Salt & peppar
Cirka 100 gram tortillachips
100 gram riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs upp köttfärsen och pressa i vitlöken.
Tillsätt krossade tomater och chilisås.
Krydda med salt o peppar.
Lägg ett lager köttfärssås i botten av en ugnsfast form, täck med ett lager chips, fortsätt med köttfärssås,
chips och avsluta med köttfärssås. Strö över osten och gratinera i 15 minuter.

Vi tog en lite för stor form, så det var svårt att få andra varvet med köttfärs att täcka chipsen. Annars så var detta väldigt enkelt att göra.
Vi hade chips och en sallad som tillbehör.
Finns en stor risk att detta kommer göras igen =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Ugnsbakad lax med kräftstjärtar

4 portioner

600 g laxfile
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g mjukost med kräftsmak
2,5 dl grädde
2 msk koncentrerad hummerfond
1 krm cayennepeppar
1 dl riven västerbottenost
1 burk kräftstjärtar (ca 340 g)
Dillkvistar
Citronskivor

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smord ugnssker form. Salta och peppra. 
Blanda mjukost, grädde, hummerfond, salt och peppar. Fördela blandningen över laxen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. När ca 10 minuter återstår fördelas kräftstjärtarna över laxen.
Garnera laxen med fina dillvippor och citronskivor. Servera den med potatis och en god sallad.


Det här var ett väldigt gott lax-recept tyckte jag (eller snarare vi...eftersom vi åt det tillsammans ) Man hade kunnat krydda lite mer än vad som stod, men nu fick vi göra det i efterhand istället :) Vi hade ingen färsk dill så vi använde oss av fryst istället vilket också funkade väldigt bra! Det var väldigt lättlagat och snabbt också, det enda som tar lite tid är att koka potatisen. Det här måste ni bara prova!!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Svensklimpa

                           

3 limpor:

50 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1 liter lättmjölk
250 gram lätt kesella
1 msk salt
2 dl farinsocker
1 dl brödsirap
2 kilo rågsikt

Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, kesella, salt, farin och sirap.
Låt blandningen bli 37 grader (fingervarm)
Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt rågsikten utom ca 4 dl.
Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Strö över lite mjöl och jäs under duk i 90 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Forma tre limpor, lika långa som långpannans kortsida.
Lägg limporna på bakplåtspapper i långpannan och jäs under duk i cirka 50 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda på nedersta falsen. Sänk temperaturen efter 15 minuter till 175 grader. Grädda limporna i ytterligare ca 30 minuter.
Pensla de färdiga bröden med vatten med lite sirap i.





De första två bilderna här ovan visar hur mycket denna deg jäste.
Brukar normalt inte använda en skål i glas när jag bakar. Men jag fick som leta fram den största skål jag hade, för anade att det skulle bli en hel del deg.
Jag kan tycka att limporna blev lite väl tjocka, om jag gör de igen så tror jag att jag kommer pröva att göra fyra...fast kan hända att de blir för tunna då.
Jag har gjort matbröd tidigare, men jag tycker det kan vara svårt att lyckas. Antingen blir det för smuligt o håller inte ihop alls, eller oxå blir det tungt och kompakt. Men detta blev ju faktiskt riktigt bra!
Det blev luftigt, lätt och höll ihop. Är ett lite sötare bröd, men det smakade ju faktiskt som limpa.
Fick ligga och svalna över natten på galler med bakduk över.
Detta kommer jag helt klart göra igen. Är ju som lite dötid när det ska jäsas, men då kan man ju göra som jag gjorde, baka en sats med kanelbullar =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Indonesisk kycklinggratäng

4 portioner

1 stor grillad kyckling
1 grön paprika
2 bananer
3 dl grädde
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
Salt

Jag valde att använda mig av kycklingfilé istället för grillad kyckling, så jag började med att dela filén i mindre bitar och bryna den i en stekpanna. Lägg sen kycklingen i en ugnsform tillsammans med paprika och bananer delad i mindre bitar. Vispa grädden och blanda ner vitlök, curry, sambal oelek, mango chutney och salt. Bred blandningen över resten av ingredienserna i ugnsformen.
Sätt in i ugnen i 20 minuter, 200 grader.
Koka riset under tiden.
Servera gärna med en sallad (eller i mitt fall; körsbärstomater )

Den här rätten har jag ätit många gånger hos min pappa, men har aldrig provat laga den själv förut :) Den är enkel att göra, man måste ju bara ha lite tid på sig eftersom kycklingen ska vara inne i ugnen ett tag. Tycker att den är väldigt god och jag gillar kombinationen av det söta från mango chutneyn och bananen och det starka från kryddorna. Egentligen tror jag att man ska ha jasminris till, men eftersom jag verkligen inte tycker om det så valde jag vanligt ris. Det här receptet räcker helt klart till mer än 4 portioner, det blir väldigt mycket mat :)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

 

 


Risotto med tonfisk

4 portioner

3 dl avorioris
6-7 dl grönsaksbuljong
1 paprika
2 dl gröna ärtor (djupfrysta)
6 soltorkade tomater
2 burkar tonfisk i vatten
1/2 dl riven parmesanost

Koka avorioriset i en panna eller kastrull i hälften av buljongen i ca 10 minuter. Skölj, ansa och strimla paprikan. Dela tomaterna i bitar. Späd med resten av buljongen och koka ytterligare ca 5 minuter. Lägg i paprikan, ärtor och tomater och fortsätt koka i ca 5 minuter. Låt tonfisken rinna av. Dela den i bitar och blanda ner den i riset. Strö över osten.

Det här var ett väldigt konstigt recept tyckte jag. För det uppstår lite problem när man ska lägga ner djupfrysta ärtor i risotton efter halva tiden...då slutar allting koka! Risken är stor att riset får ligga och puttra i vattnet alldeles för länge och bli överkokt. Tycke att receptet kunde ha potential eftersom jag gillar både gröna ärtor och tonfisk väldigt mycket, men nej..det blev helt enkelt inte särskilt gott :) Var ganska smaklöst och trist tyvärr! 

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Röd köttfärsgryta

4 portioner

 

2 st gula lökar
2 msk margarin
2 st morötter
400 g blandfärs
400 g krossade tomater på burk
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
2 krm svartpeppar
1 st purjolök

Skala löken och skär den i klyftor. Fräs dem i matfettet direkt i en bordsgryta tills de är halvgenomskinliga. Skala under tiden morötterna. Blanda ner färsen i grytan, lite i taget, rör om och låt den bli grå och grynig. Riv morötterna grovt direkt ner i grytan. Tillsätt tomater, salt och kryddor. Sjud 5 minuter. Strimla purjolöken och tillsätt den. Sjud ytterligare 8 minuter.

Serveras med kokt ris, nudlar eller pasta.

Köttfärssås är bland de godare vardagsmaten jag vet, men ibland kan man bli lite less om man lagar det alltför ofta :) Det här var en lite rolig variant som jag verkligen gillade! Använde mig av nötfärs istället för blandfärs, men det är ju egentligen bara en smaksak. Tror faktiskt att det hade varit ännu godare med ris som tillbehör, eftersom det kändes lite mer som en gryta. Det ska jag prova nästa gång!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

 

 

 

 

 


Vegan cheesecake

                              

2 dl kak- eller kexsmulor typ digestive
1 dl farinsocker
1 dl smält vegetabiliskt margarin

2,5 dl sojafärskost
1 dl socker
1 dl sojamjölk
2 msk ljus sirap
1 msk majsmjöl eller potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Mixa eller rör samman kaksmulor, margarin och farinsocker.
Pressa ut smeten i en pajform och baka av i 175 grader i ca 12 minuter. Låt botten svalna.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och fördela jämt i pajskalet.
Baka i 250 grader i 10 minuter, sänk därefter temperaturem till 175 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Låt kakan svalna helt och dekorera med tunna skivor färsk frukt.

Har aldrig prövar att baka på sojaprodukter tidigare, så tyckte att detta skulle bli en rolig utmaning.
Jag valde att pressa i lite limesaft, för jag tycker ju som att det är gott när cheesecake smakar lite syrligt. 
Gjorde den i en form med avtagbar kant, så jag kunde lägga upp den på ett fat, det funkade bra det. Såg inte så ut när jag tog den ur ugnen, men den stelnade som till sig. Men om man väljer att inte ha den i en pajform så får man ju komma ihåg att smörja och bröa formen.
Jag ville ha bär o inte frukt, o så hade jag tänkt toppa med jordgubbsgelé, men jag orkade inte vänta på att den skulle stelna till sig så det gick att skeda den över bären. De blir ju som så blankt o fint om man har det på ju =)
Jag gick hela vägen på vegantemat och hade då en vaniljvisp till som var gjord av havre.
Kakan blev god, men blev mer som paj än som en cheesecake. Smakade lite kola och den blev ganska så söt.
Eftersom det är den godaste vegan cheesecaken som jag ätit så ger jag den högsta betyg =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Orientalisk köttgryta

                       
4 portioner:


400 gram lövbiff eller tunna skivor entrecôte
1/2 dl soja
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar
1 msk olja
1/2 gul lök
1 burk (385gram) böngroddar
1 bit färsk gurka
(salt)
Banan (2-3 stycken) till servering

Skär köttet i fina strimlor och lägg ned i en skål. Häll på soja, pressad vitlök och svartpeppar. Låt köttet ligga i marinaden några timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av. Spara marinaden.
Fräs köttet i en gryra.
Skär löken i tunna klyftor och tillsätt den. Låt böngroddarna rinna av, skär gurkan i bitar. Lägg ner alltsaammans i grytan.
Häll på marinaden och rör om.
Låt rätten sjuda på svag värme 5-10 minuter. Smaka av med salt.
Servera med skivade bananer, ris och brytbröd.


Gott!
Tar lite tid att göra då man ska låta köttet ligga i marinad. Men planerar man lite i förväg så går det ju bara fint.
När väl köttet legat färdigt så går det ju ganska så snabbt att få rätten färdig.
Jag tycker om denna rätt, men om man hoppas över bananen så blir den lite tråkig ändå. Gör som ganska mycket med det söta som den tillför. Jag skippade dock brödet,  men det berodde på att det inte fanns någe sådant tillgängligt =)
Lite anorlunda oxå att det är gurka i maten, men den blir som god. Inte alls så slemmig som jag först trodde.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Kyckling med jordnötter och sweet chili


                          

4 port ris
600 g kycklinglårfilé
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 msk olja
salt och peppar
1 burk bambuskott (à 200 g)
1 dl sweet chilisås
1/2 dl vatten 

Till servering
1 dl jordnötter

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skär kyckling, urkärnad paprika och ansad purjolök i strimlor.
Bryn kyckling och paprika i oljan i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Låt bambuskotten rinna av och lägg dem och purjolöken i stekpannan. Häll över sweet chili och vatten, stek på svag värme tills kycklingen är klar.
Servera kycklingen med ris och toppa med jordnötter.


Detta var gott och var väldigt smidigt att göra.
Jag hade kycklingfilé som råkade vara bara halvtinad (inte att rekomendera (= ) Så jag tillsatte inge vatten då jag tyckte det var nog mycket vätska. Sen så hade jag en smal o liten purjolök o valde då att ha i hela.
Hade jordnötter när jag åt det hemma, men glömde ha i de i matlådan, men det funkade minst lika bra utan.
Jag hade torrostade jordnötter, för jag tycker bättre om de än de salta.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Kycklinggryta med kokosmjölk och röd curry

                         

4 personer

4 kycklingfiléer
1 ask minimajs, ca 10 st
1 stor röd paprika
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
salt och peppar
2 dl kokosmjölk
2 dl hönsbuljong
1-2 tsk röd currypasta
ca 1 tsk majsstärkelse
saften från 1 lime

Jasminris
Färsk koriander

Dela kycklingfiiléerna i mindre bitar. Dela minumajsen på mitten. Skär paprikan i tunna strimlor och vitlöken i skivor.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingen tills den får fin färg runtom. Krydda med salt och peppar.
Lägg ner grönsakerna i pannan och låt fräsa med i någon minut.
Lägg över de stekta ingredienserna i en rymlig kastrull. Tillsätt kokosmjölk, buljong och röd currypasta. Låt koka i ca 10 minuter och red med öite majsstärkelse utrörd i 1/2 dl vatten.
Smaka av grytan med limesaft, salt och peppar.
Servera med blad av färskt koriander och jasminris.

Lätt lagat, det svåra för mig är att lyckas steka allt i en stekpanna, antar att jag har för små sådana = )
Men annars så är det lätt att göra. Har prövar med både färska mimimajs och konserverade. Blir ju som lite krispiare om de är färska, men tyckte det funkade lika bra med konserverade.
Hade fullkornsris till och det gick bara bra det.
Kommer lagas fler gånger.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

RSS 2.0