Kinawok med fläskfilé

                 

1 portion

100 g fläskfilé, strimlad
1 liten gul lök
4-5 champinjoner, skivade
5 cm purjolök, strimlad
1/2 röd paprika, strimlad
2 msk buljong
1 tsk olja
1 tsk soja
aningen honung

Hetta upp buljong, olja, soja och lite honung i en wok- eller stekpanna.
Fräs lök och kött några minuter.
Tillsätt champinjoner, purjo och paprila och fortsärr fräsa 4-5 minuter.
Toppa med alfaalfagroddar.
Gott med ris och ananas till.

Jag anpassade receptet efter storleken på fläskfilén.
Insåg att jag hade en på tok för liten stekpanna, så det gjorde det lite bökigt att fräsa champinjonerna, för det blev ju en herrans massa sådana när jag tog 4-5 gånger så många =)
Jag vade att pressa i vitlök (inte så överraskande kanske)
Detta hade potential men jag hade gärna sett att det var lite mer smak på det hela. Men jag tror att jag kommer pröva detta igen o då ha i mer soja, honung och andra kryddor.
Lite svårt att sätta betyg, då jag anser att det var bättre än ätbart men inte riktigt så bra så att det platsar under gott. Men jag anser ändå att det finns hopp, så jag väljer att sätta det under gott =) 

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Festliga filégrytan

                                  

4 portioner

500 g fläskfilé
Salt och peppar
1 gul lök
100 g rökt skinka
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
2 dl buljong (vatten + tärning)
2 dl creme fraiche

Strimla köttet, skala och hacka löken och tärna skinkan.
Fräs köttet i lite matfett, salta och peppra.
Tillsätt lök och skinka och låt det bryna några minuter.
Strö över mjölet och rör om.
Späd med buljong och tomatpuré.
Låt grytan puttra på svag värme i ca 5 minuter.
Tillsätt creme fariche och låt allt koka upp.

Servera med pasta eller ris och sallad.


Eftersom jag inte ska drabbas utav abstinens så tillsatte jag så klart lite vitlök, denna gång i form av vitlökspeppar. Denna rätt är lätt att göra och så är den väldigt god att äta. Nu lyxade jag till vardagen genom att fixa matlådor med den, men lika ofta har den fått agera bjudmat.
Tomat och rödlök men vinegrette fick vara tillbehör och så gillar jag bäst att ha ris till.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Vit chokladkladdkaka med lakrits


100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
100 g vit choklad
12-15 saltlakrits till exempelvis salta sillar
Kokosflingor till formen

 

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och vetemjöl. Smält den vita chokladen i vattenbad eller micro. Blanda ner chokladen och smöret i smeten, och rör den jämn. Dela lakritsen i ganska små bitar och rör ner dem. Häll smeten i en smord och kokosströad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

 

Vi hittade det här receptet på jobbet, och jag tyckte det lät som en riktigt spännande kaka. Saltlakrits och vit choklad tillsammans, måste man ju bara prova! :) Den var verkligen hur enkel som helst att baka, är nog i stort sett omöjligt att misslyckas. Tyvärr måste jag säga att den inte riktigt levde upp till förväntningarna, den var inte så speciell helt enkelt. Saltlakritsen blev alldeles för seg så om jag gör den någon fler gång så ska jag använda hårda saltlakrits- godisar istället ;)


Betyg:

Supergott Gott Ätbart Äckligt

RSS 2.0