Pasta i wok med köttfärscurry

image description

4 portioner

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 msk olja
400 g köttfärs
1/2 - 1 msk curry
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl köttbuljong (tärning + vatten)
1 dl matlagningsyogurt
280 g pasta (gnocchi eller penne)

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Fräs lök, vitlök och paprika i oljan i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt fräsa med under omrörning tills den fått fin färg och blivit smulig. Krydda med curry, salt och peppar. Häll över buljonen och låt puttra några minuter. Rör i matlagningsyogurt. Koka pastan enligt förpackningens anvisning och låt rinna av. Vänd ner pastan i woken.

Jag ville prova att laga nåt med köttfärs som inte innehöll tomater av nåt slag...tycker att det mesta man lagar oftast blir lite köttfärssås-aktigt. Så när jag såg det här i receptet i en kokbok var jag tvungen att prova :) Blev en glad överraskning måste jag säga, för det var en väldigt smakrik rätt! Gillar ju curry, men jag har aldrig riktigt tänkt på att det kunde passa bra ihop med köttfärs, men det gjorde det minsann. Kommer definitivt att lagas igen, perfekt matlåde-mat!!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Ugnspannkaka med bacon

image description

4 portioner

1 msk margarin eller smör
3 st ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 pkt bacon

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna 30 x 40 cm med matfettet. Vispa sönder äggen lätt. Tillsätt hälften av mjölken samt hela mängden mjöl och salt. Vispa detta till en slät smet och fyll på med resten av mjölken. Hacka baconet i små bitar och stek det sedan i en stekpanna. Fördela det jämnt i långpannan.
Häll smeten i långpannan och sätt in den i mitten av ugnen.
Grädda pannkakan ca 30 minuter eller tills den fått vacker guldbrun färg och smeten blivit helt stel. Låt pannakakan stå några minuter innan den skärs i bitar. Servera med sylt.

Jag gillar verkligen pannkaka men det är en rätt som jag ofta glömmer bort att man kan göra. Är ju väldigt enkelt, snabblagat och gott faktiskt! Är gott med rivna morötter till tycker jag, och sen bara måste man ju ha lingonsylt i squeeze-förpackning så man slipper de äckliga lingon-bitarna ;)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Palt

                         

1,3 kg potatis
3-4 dl kornmjöl
4-5 dl vetemjöl
2 tak Salt
400 g rimmat Fläsk
Vatten
Salt

Lingonsylt
Smör


Riv eller mal potatisen. Blanda samman potatis, kornmjöl och vetemjöl o salt till en deg.
Skär fläsket i små tärningar.
Skölj händerna i vatten och platta ut en klick av degen i den våta handen. Lägg en hög fläsk mitt på.
Knip ihop degen, runt fläsket, till en boll.
Koka upp vatten och salt. Lägg ner paltarna, en och en, i kokvattnet.
Låt dem småkoka ca 45 minuter.
Servera med lingonsylt och smör.

Då man bor i Norrland så får man ju anpassa sig till deras kultur =)
Jag hade bacon till och jag hade stekt den innan, för jag tycket det är trevligare. O så vet jag att det inte är nå råa bitar i. Stekte det innan jag började med degen, så den hann svalna innan jag skulle lägga det i palten.
Jag fick ut 6 portioner av detta recept, men det beror ju på hur hungrig man är =)
Bregott med havssalt, rårörda lingon och bacon (fick inte in allt i palten) fick bli tillbehören.
Tar ju lite tid att göra detta, men det är det helt klart värt.
Fick Godkänt+ från den riktiga norrlänningen som smakade. Ett bra betyg får jag säga =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


Smoothie med blåbär

2,5 dl vaniljyogurt 0,5 %
1 dl blåbär
1/2 banan

Mixa ihop allting med en stavmixer.

Den här smoothien var verkligen sjukt god tyckte jag och förvånansvärt mättade som mellanmål. Antagligen inte så nyttig eftersom yogurten är rätt söt, men jag tror man ändå kan unna sig den ibland utan att ha dåligt samvete ;) Kommer definitivt att göra den igen!

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Kycklingwok



1 pkt äggnudlar
2 kycklingfileér
Wokgrönsaker ( Ica's wok mix thai )
Mrs Cheng's wok sauce
Salt, peppar och kycklingkrydda

Stek kycklingen med salt, peppar och kycklingkrydda. Lägg den sen åt sidan medan du steker wokgrönsakerna. Koka äggnudlarna. Lägg ner allting i stekpannan, blanda ner woksåsen och låt allting bli varmt. Ät och njut :)

Den här bloggen ska ju innehålla allt, även supersnabb vardagsmat vilket det här är ett tydligt exempel på! Det här är perfekt Hanna-är-stressad-innan-träningen-mat....och är samtidigt väldigt gott ;) Men woksåsen är verkligen ett måste för annars smakar det inte så mycket! Går ju att variera i all oändlighet, men det blev den här varianten jag gjorde den här veckan.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Laxpasta á la Terese

                        


1,5 gula lökar
1,75 dl vitt vin
1 tsk grönsaksbuljong
150-200 gram rökt lax
1/2 citron
1 burk creme fraiche med örter
Dill (en knippe)
Avokado
ev. lite socker
Färsk pasta

Skala och hacka löken och stek den sedan i lite smör.
Häll över vinet och strö över buljongen, låt det småkoka en stund.
Dela laxen i mindre bitar och finhacka dillen, lägg i grytan.
Dela citronen och pressa i saften från en halva.
Blanda i creme fraichen.
Skala avokadon och tärna den o lägg den sedan i grytan
Smaka av med socker o citron.
Servera med färsk pasta

Måtten tog jag när jag gjorde den idag, annars har jag bara höftat i sakerna men det funkade ju inte riktigt här.
Detta måste ses som ett av mina bättre hopkok, har till o med vågat bjuda på detta o har hänt att folk har frågat efter receptet. Måste ju vara ett av de bästa betygen man kan få =)
Blir lite syrligt eftersom det både är vitt vin o citron i, men jag tycker ett det passar bra till lax.
Jag gillar ju dill, så jag tar alltid i mycket oftast en hel kruka, men det gör man ju såklart som man vill.
Lagar detta med jämna mellanrum o det tänker jag fortsätta med

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Middagsgryta med korv

                        

2 personer

1 medelstor morot
3 medestora potatisar
1 1/2 dl vatten
1 buljongtärning
1/2 purjolök
150 gram falu- eller frukostkorv
1 kvist persilja
1 tomat

Skala moroten och potatisarna.
Mät upp 1 1/2 dl vatten i en gryta. Lägg i buljongtärningen och sätt plattan på hög värme.
Skär potatisen i små bitar och moroten i tunna skivor, lägg alltsammans i grytan o sätt på locket.
Skölj purjolöken och skär den i skivor. (både det vita och det gröna)
Lägg i grytan och låt koka sakta i 5-10 minuter.
Skär korven i skivor o lägg i grytan, koka sakta i 3-5 minuter.
Klipp över persiljan och skär tomaten i skivor och lägg den överst.

Detta var en av de första rätterna som jag fick laga i skolan, mellanstadiet skulle jag väl tro.
Jag gjorde dubbelt så det blev fler matlådor. Super lätt att göra, vilket inte är så konstigt kanske med tanke på när receptet kommer ifrån=)
Jag hade i lite salt o svartpappar, eftersom jag var rädd det skulle bli lite för smaklöst annars.

Blev alltså ett tema på denna helg, "korvgrytehelgen" =)
Men funkade bara fint, med tanke på att de är två helt olika grytor.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Korvgryta med sting

                        
4 portioner

300 gram Falukorv
270 gram Starkare korv ( tex chorizo)
1/2-1 tsk Salt
2 krm Svartpeppar
1 tsk Mejram
1 msk Vetemjöl
100 gram Syltlök
100 gram Svarta kärnfria oliver
1 röd Paprika i strimlor
1 dl Hackade ättiksgurkor
2-3 dl Matlagningsgrädde

Tärna falukorven och bryn den i lite fett, lägg över den i en gryta.
Skär chorizon i slantar. Bryn och lägg i grytan.
Strö över salt, kryddor och mjöl. Rör om.
Blanda ner syltlök, oliver i halvor, paprika och gurka.
Slå på grädden, koka upp och låt puttra ca 10 minuter.
Smaka av.
Bjud tillsammans med ris och en sallad

Väldigt enkelt att göra, går snabbt och blir gott. För en gång skull så följde jag receptet, vilket är hemskt olikt mig, men jag kan om jag vill =)
Hade kanske kunnat ta i något mer stakt, kanske lite skivade jalepeno eller så.
Kommer säkert göra detta fler gånger.


Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Butternutcréme

                   
1.5 kg butternut
1 dl crème fraîche
2 krm salt
2 krm vitpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela och kärna ur butternuten, lägg på plåt i klyftor, ringla olivolja och havssalt på.

Rosta i ugnen i en timme.
Se till att det inte blir bränt utan bara mjukt.
Ta ut butternuten ur ugnen, låt svalna så du kan gröpa ur den utan att bränna dig.

Handmixa med salt, peppar och crème fraiche.
Precis innan servering, hetta upp krämen i en kastrull.


Detta var lite svårt att göra, eller svårt o svårt. Men det tog tid. Jag blev nyfiken på hur det skulle smaka efter att jag sett någon göra det i Halv åtta hos mig. Så det var bara ett tast detta, därför passar det som inte riktig ihop med det vi hade till. Smaken var speciell, så vet inte rikigt vad jag skulle servera till om jag skulle bjuda på detta. Tror inte jag kommer göra det igen, men alltid kul att pröva något nytt.
Men den hade en sådan fin färg, därför alla extra bilder =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt


RSS 2.0