Pastasås med skinka o champinjoner




Ca 2 portioner:

Färsk pasta

1 gul lök

4 champinjoner

1 grön paprika

Ca 10 körsbärstomater

1 vitlöksklyfta

100gram rökt skinka

Pastagrädde med smak av ost

Chilisås efter smak

Salt, peppar, paprikakrydda

Ev. maizena

 

Jag började med att hacka löken o steka den i smör. Sen så skivade jag champinjonerna o la de i pannan med löken. När de hade blivit lagom gyllene så hade jag i skinkan som jag skurit i bitar. Fräste ihop det hela och den var det dags att ha i vitlöken som jag hackat i minibitar, (går även att pressa såklart) pastagrädden o chilisåsen. Kryddade o smakade av.  Lät det koka ihop ett tag innan jag hade i körsbärstomaterna som var delade i halvor och paprikan som var skuren i bitar. Lät det koka ihop innan jag serverade.

 

Jag tyckte:

Ja, detta var ju bara ett hopkok så det var väldigt lätt att göra. Det är ju, enligt mig, det roligaste sättet att laga mat på. Ibland kan man ju ha tur o få ihop någe som är grymt gott. =) Insåg att det var svårt att skriva ner ett recept, men det borde gå att följa tycker jag.  Smaken var helt ok, men kan göras en del förbättringar. Kommer pröva liknande varianter igen, helt klart.

Betyg:

Supergott Gott Ätbart Äckligt


Spagetti carbonara med gröna ärtor

image description


Portioner: 4

Ingredienser:
400 g spagetti
100 g sidfläsk eller bacon
2 dl frysta ärtor
1 dl Pastagrädde
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 äggulor
2 dl Västerbottensost
svartpeppar

Gör så här:
Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Strimla sidfläsket och bryn det i en stekpanna. Förväll ärtorna hastigt i kokande vatten. Vispa ihop äggulor. grädde, vitlök och ost. Häll spagettin genom ett durkslag och häll tillbaka direkt i kastrullen. Slå på såsen och blanda runt. Lägg i sidfläsket och ärtorna. Krydda med nymalen svartpeppar.

Den här pastan går jättefort att laga och är mycket enkel! Perfekt på vardagar när man inte har så mycket tid att lägga på matlagning. Jag valde att byta ut sidfläsket mot en bit rökt skinka (eftersom jag tycker att det är godare) Jag tog också lite mer skinka än vad som stod, för att väga upp all pasta! Blev otroligt mycket mat och absolut mer än fyra portioner som det stod. Tyckte att det var helt okej som vardagsmat, men lite smaklöst för att jag ska bli riktigt imponerad. Svårt att betygsätta men till sist blev det såhär:

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt

Kycklingpaj



Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
Smör
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl lätt crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost, gratäng

Gör så här:
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar. Strimla purjolöken. Salta och stek kycklingen i smör i en stekpanna. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med. Låt svalna något. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. Servera med sallad.

Den här pajen var väldigt enkel att laga. Enda nackdelen är att den tar lite tid eftersom pajdegen ska vila i kylen i 30 minuter. Om man vill vara lite effektiv kan man se till att göra degen klar i förväg så går det lite fortare! (innan jobbet kanske) Jag valde också att ta lite mindre purjolök än vad som stod i receptet. Vill också påpeka att de är lite väl opitimistiska när de skriver att pajen ska räcka till 6-8 portioner. Det funkar i alla fall inte när det gäller mig ;) Sammantaget tycker jag att den här pajen var väldigt god och kommer absolut laga den snart igen.

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt





Potatis- och purjolöksoppa


Portioner: 4


Ingredienser:

8 potatisar
1 purjolök
1 msk flytande margarin
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk dijonsenap
1 dl matlagningsgrädde (15 %)
200 g laxfilé (färsk eller fryst)
1/2 msk flytande margarin
1 dl hackade örter t ex dill, persilja. körvel och basilika


Gör så här:

Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.


Fräs potatis och purjolök i margarin i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.

Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.

Skär laxen i cm-stora bitar och stek den hastigt på hög värme i margarin. Salta och peppra. Blanda i örterna.
Häll soppan i en djup tallrik och toppa med laxen. Servera med sallad och gärna ett grovt bröd.


Denna soppa var lätt att laga, man behövde dock en stor kastrull för det blev mycket. Blev 5 stora måltider och inte fyra som det stod.
Jag tog 300 g lax o inte 200, men ändå blev det lite till varje portion. Sen så tog jag en kruka utav vardera ört, så blev aningens mer än en deciliter.
Jag tyckte den var god och smakrik, laxen höjde helt klart soppan.

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


Bondkakor med saltlakrits

image description



5 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g grovhackad sötmandel
200 g smör
50 g krossad turkis peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en smidig deg.
Forma 2 rullar, ca 4-5 cm i diameter och ställ i kylskåpet tills det blivit hårda.
Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en smord eller pappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter tills kakorna fått guldgul färg.
Låt svalna på plåten och förvara i tät burk.

Jag tyckte att kakorna var lätta att göra, det svåra var egentligen bara att få till en smidig smet.
Nå rullar lyckades jag heller inte få till så mina kakor blev mer fyrkantiga än runda.
Var tveksam till kakor med både mandel o salt lakrits, men är inte tveksam längre. Mycket goda, men kanske passar mer till te än kaffe.

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt





RSS 2.0