Potatis- och purjolöksoppa


Portioner: 4


Ingredienser:

8 potatisar
1 purjolök
1 msk flytande margarin
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk dijonsenap
1 dl matlagningsgrädde (15 %)
200 g laxfilé (färsk eller fryst)
1/2 msk flytande margarin
1 dl hackade örter t ex dill, persilja. körvel och basilika


Gör så här:

Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.


Fräs potatis och purjolök i margarin i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.

Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.

Skär laxen i cm-stora bitar och stek den hastigt på hög värme i margarin. Salta och peppra. Blanda i örterna.
Häll soppan i en djup tallrik och toppa med laxen. Servera med sallad och gärna ett grovt bröd.


Denna soppa var lätt att laga, man behövde dock en stor kastrull för det blev mycket. Blev 5 stora måltider och inte fyra som det stod.
Jag tog 300 g lax o inte 200, men ändå blev det lite till varje portion. Sen så tog jag en kruka utav vardera ört, så blev aningens mer än en deciliter.
Jag tyckte den var god och smakrik, laxen höjde helt klart soppan.

Betyg: Supergott Gott Ätbart Äckligt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0