Svensklimpa

                           

3 limpor:

50 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1 liter lättmjölk
250 gram lätt kesella
1 msk salt
2 dl farinsocker
1 dl brödsirap
2 kilo rågsikt

Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, kesella, salt, farin och sirap.
Låt blandningen bli 37 grader (fingervarm)
Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt rågsikten utom ca 4 dl.
Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Strö över lite mjöl och jäs under duk i 90 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Forma tre limpor, lika långa som långpannans kortsida.
Lägg limporna på bakplåtspapper i långpannan och jäs under duk i cirka 50 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda på nedersta falsen. Sänk temperaturen efter 15 minuter till 175 grader. Grädda limporna i ytterligare ca 30 minuter.
Pensla de färdiga bröden med vatten med lite sirap i.





De första två bilderna här ovan visar hur mycket denna deg jäste.
Brukar normalt inte använda en skål i glas när jag bakar. Men jag fick som leta fram den största skål jag hade, för anade att det skulle bli en hel del deg.
Jag kan tycka att limporna blev lite väl tjocka, om jag gör de igen så tror jag att jag kommer pröva att göra fyra...fast kan hända att de blir för tunna då.
Jag har gjort matbröd tidigare, men jag tycker det kan vara svårt att lyckas. Antingen blir det för smuligt o håller inte ihop alls, eller oxå blir det tungt och kompakt. Men detta blev ju faktiskt riktigt bra!
Det blev luftigt, lätt och höll ihop. Är ett lite sötare bröd, men det smakade ju faktiskt som limpa.
Fick ligga och svalna över natten på galler med bakduk över.
Detta kommer jag helt klart göra igen. Är ju som lite dötid när det ska jäsas, men då kan man ju göra som jag gjorde, baka en sats med kanelbullar =)

Betyg:
Supergott Gott Ätbart Äckligt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0